Geld lenen voor een auto

De laatste tijd zien we dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een lening af te sluiten om een auto te financieren. De groeiende vraag naar tweedehands auto’s is een van de oorzaken hiervan. Deze groeiende vraag is een gevolg van de corona-crisis. Mensen vinden het minder prettig om in het openbaar vervoer te zitten en kiezen er dan voor om een (extra) auto te kopen. Maar is het lenen van geld om een auto te kopen een goed idee? En welke mogelijkheden heb je wanneer je geld wilt lenen om een auto te financieren?

Waarom geld lenen voor een auto?

Iedereen weet dat je beter geld kan sparen dan lenen. Wanneer je een lening afsluit, moet je namelijk rente betalen over het bedrag dat je leent. Echter kan het zo zijn dat je een auto nodig hebt en niet genoeg geld gespaard hebt om het voertuig te financieren. Wanneer dit het geval is, is geld lenen een eenvoudige optie om de auto toch te kopen. Het is voor veel mensen een aantrekkelijke optie doordat je het geldbedrag direct ontvangt en je maandelijks slechts een klein deel hoeft terug te betalen.

Mogelijkheden om een auto te financieren

Wil je geld lenen voor een auto? Dan heb je verschillende financieringsmogelijkheden waaruit je kan kiezen, namelijk een doorlopend krediet, persoonlijke lening of een private lease. Omdat het erg belangrijk is de juiste financieringsmogelijkheid te kiezen, hebben we de verschillende mogelijkheden voor je uitgewerkt.

Auto financieren met doorlopend krediet

Doorlopend krediet is een vorm van lenen die handig is wanneer je meerdere financieringen hebt waarvan je de exacte prijs niet weet en deze prijs ook kan oplopen. Bij deze vorm van lenen kan je namelijk afgeloste bedragen opnieuw opnemen, mits je onder de afgesproken kredietlimiet blijft. Dit is voor de meeste mensen niet de ideale vorm van lenen, aangezien je last hebt van een hoog rentepercentage, waardoor je in de meeste gevallen erg veel geld extra betaalt. Hiernaast is de verleiding om meer geld op te nemen dan nodig aanzienlijk groot, waardoor het mogelijk is dat de lening nog loopt wanneer je auto al afgeschreven is en aan vervanging toe is.

Auto financieren met een persoonlijke lening

Een betere manier om je auto te financieren is een persoonlijke lening afsluiten. Wanneer je een auto koopt, weet je de exacte prijs van tevoren al. Bij een persoonlijke lening kan je dit exacte bedrag lenen. Door het aantrekkelijke rentepercentage bij een persoonlijke lening ben je dan ook in bijna alle gevallen voordeliger uit als wanneer je een doorlopend krediet kiest. Hiernaast is er ook geen verleiding om meer geld op te nemen als dat nodig is, aangezien je een vast bedrag leent.

Auto financieren met private lease

Ten slotte kan je er ook voor kiezen om een auto te leasen. Bij leasen betaal je maandelijks een bepaald geldbedrag aan een leasemaatschappij. In ruil hiervoor krijg je een auto ter beschikking. Je bent dus zelf niet de eigenaar van de auto, maar leent het voertuig als het ware van de leasemaatschappij. Aan het eind van het contract heb je vaak wel de mogelijkheid om de auto over te kopen.

Tips geld lenen voor een auto

Het lenen van geld is natuurlijk niet gratis en daarom is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan een aantal aspecten. Ten eerste is het belangrijk om naar je eigen financiële situatie te kijken. Hoeveel geld kan je maandelijks vrij zetten om een auto te financieren? Bereken de maandelijkse lasten van de lening en kijk vervolgens of je deze lasten wel kan missen. Het is dan ook verstandig om niet maximaal te lenen, aangezien je hierdoor in de problemen kan komen wanneer je last hebt van onverwachte financiële tegenvallers. 

Ten tweede is het belangrijk dat je goed nadenkt over de vorm van lenen. De drie verschillende financieringsmogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen waardoor iedereen een andere keuze maakt. Kijk goed welke vorm het beste bij jouw situatie past. Ten slotte is de looptijd van de lening erg belangrijk. Maak een schatting van hoeveel jaar je de auto gaat gebruiken. Op basis van deze schatting bepaal je de looptijd van de lening. Op deze manier voorkom je dat je nog geld aan het terugbetalen bent voor een auto die je niet meer in je bezit hebt.

Bonustip! Verzeker een auto die je met een lening koopt altijd met een all risk dekking. Zo voorkom je dat je bij schade door eigen schuld nog betaalt voor een auto die je niet meer rijdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *