Financial lease, slimme keuze of toch niet?

Wanneer je een nieuwe auto wilt rijden zijn er verschillende mogelijkheden om dat te doen. De eerste mogelijkheid is om de auto zelf te kopen. Je betaalt hierbij het hele bedrag in een keer aan de verkoper. Dit is bijvoorbeeld de dealer of de handelaar. Of je kiest ervoor om de auto in meerdere termijn te betalen. Naast kopen kan je er ook nog voor kiezen om te leasen. Bij leasen is de auto in principe niet van jou maar mag er wel gebruikt van maken tegen een bepaald bedrag per maand. Toch hebben sommige lease mogelijkheden ook overlap met een auto kopen zoals financial lease bijvoorbeeld. Benieuwd of financial lease iets voor jou is? We nemen het hier graag met je door.

Financial lease versus Operational lease

Financial lease wordt vaak in een adem genoemd met Operational lease. En ondanks dat de namen enigszins overeenkomen zijn de twee mogelijkheden toch behoorlijk verschillend van elkaar. Wanneer we spreken van financial lease spreken we eigenlijk van een constructie waarbij er een overeenkomst is tussen twee partijen; de kredietverstrekker en de kredietnemer. De kredietverstrekker is in dit geval degene die het krediet voorschiet en de kredietnemer is degene die het geld ontvangt. Van dit geld kan dan weer de auto worden gekocht. Ondanks dat de kredietnemer het geld leent is hij toch eigenaar van de auto. Bij Operational lease is dit niet het geval. De auto wordt alleen maar verhuurt maar blijft van de leasemaatschappij. Daarnaast wordt er bij financial lease maandelijks een bedrag betaalt totdat er een restbedrag over blijft. Dit restbedrag wordt vaak in één keer betaald in de slottermijn. Bij Operational lease wordt er maandelijks een afgesproken bedrag betaald totdat de contractperiode tot zijn einde is gekomen. Dan kan er worden gekozen om het contract te verlengen, te stoppen of om een nieuw contract af te sluiten. Bij financial lease is er maar een mogelijkheid aan het einde van de betaling en dat is dat de kredietnemer eigenaar is van de auto.

De voordelen

Wanneer je een auto wilt leasen kan financial lease vele voordelen opleveren. Zo wordt je niet alleen eigenaar van de auto maar kan je de auto ook al gebruiken als je nog niet in één keer het hele aankoopbedrag kan betalen. Je hoeft dus niet eerst ontzettend lang te sparen. Daarnaast is deze vorm van leasen vooral voor ondernemers erg aantrekkelijk. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor renteaftrek. Dit mag met de winst worden berekend. Daarnaast is er ook nog zoiets als investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek. Allemaal aftrekposten die gunstig zijn voor jou vermogen. Ook wordt je leaseauto jaarlijks afgeschreven waardoor ook dit weer in het kostenplaatje zal schelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *